camping in ikaria


wild lone camp Ikaria

This is my Image idea of «Camping in Ikaria»

SOMEWHERE LONELY HIGH UP AND AWAY FROM THE CROWDS AT THE BEACHES

It’s called «wild camping» and of course it’s illegal all the way. You may get in trouble with the police, the fire service, moody locals, with anyone in short. But still campers take their risks. Because the mountainous environment of our island is so inspiring and challenging for wild camping.
As far as I am concerned now, I am a family person so I don’t think I’m going to do this for quite awhile at least. I don’t mind and it’s all for the best. Anyway, see you up there somewhere after 20…
And don’t forget to read my article (διαθεσιμο και στα Ελληνικα): «Ikaria in August – Instructions for Use»

Inside my spicy gemütlich yurt

filakia Image
Eleni

Comments

(6 total)

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ‘Ανεβαίνοντας’ είχε αφιέρωμα σε κάποιες light πεζοπορικές διαδρομές σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ύδρα, η Σέριφος και μια περιοχή κοντά στα Χανιά της Κρήτης. Ελπίζω την επόμενη φορά να αναφερθούν στα «βαριά νησιά» -στα νησιά με αρχ***- όπως η Σαμοθράκη, Σάμος και η Ικαρία που με τα πανύψηλα βουνά τους δεσπόζουν στις θάλασσες.
Από τα ψηλά αυτά νησιώτικα βουνά, εκτός απ’ τον Αθέρα της Ικαρίας, έχω ανέβει στον Άθωνα του Αγίου Όρους (αυτή τη χερσόνησο την θεωρώ ‘νησί’). Δεν είναι κανένα τρομακτικά ψηλό βουνό. Απέναντι όταν φαίνεται ο Όλυμπος, λες «πω πω να αυτός είναι όγκος και ύψος». Όμως στα ψηλά νησιώτικα βουνά επειδή τα κυκλώνει η στιλπνή επιφάνεια της θάλασσας, νιώθεις απόλυτα το αίσθημα του ‘αιώρησης’ -ότι πετάς στον ουρανό όπως με ζέπελιν (αχ Ελένη!… χα χα) και τραμπαλίζεσαι. Στη Πίνδο που ανέβηκα δεν το ένιωσα αυτό. Ένιωσα μια τεράστια μουσική με πολλούς ισοκράτες (ωωωμμμμ κ’ ββββμμμμμ) να βγαίνει από παντού, αλλά δεν ‘αιωρήθηκα’ όπως στον Αθέρα και στον Άθωνα.
Αυτά είναι τα μέρη για κάμπινγκ στην Ικαρία. Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι κορυφογραμμές του Αθέρα και οι κοιλάδες ανάμεσά τους. Το κάμπινγκ για μένα είναι ‘χάσιμο’ και διαφυγή, όχι χαρούμενη, τάχα μου εναλλακτική κοινωνικοποίηση και κρυφτούλι με την Αστυνομία, όπως στη Χάλαρη κοντά στον Να.
Και για να μην νομίζεις Ελενάκι πως είμαι κάνας ήρωας, το έχω κάνει μόνο μια φορά όπως κι εσύ. Είχαμε μαζί μας έναν Ολλανδό, έναν μπαγλαμά και ένα σκύλο. Περπατήσαμε από τα Αμμούδια πάνω από τις Ράχες μέχρι τον Άγιο Ισίδωρο στο Πέζι. Στο ενδιάμεσο κατασκηνώσαμε κάπου βαθιά μέσα στην Εριφή. Ο Ολλανδός είχε τρομάξει. Ο σκύλος ενθουσιάστηκε. Οι κοπέλες ήθελαν ιστορίες με φαντάσματα. Τη νύχτα έπιασε ομίχλη και κρύο και αγκαλιαστήκαμε όλοι μαζί (και ο σκύλος) σαν αδελφάκια. Την άλλη μέρα φτάσαμε στον Άγιο Ισίδωρο και κάναμε ένα τρομερό γλέντι με τον μπαγλαμά και κάτι παϊδάκια που έφερε ένας φίλος με μηχανή από τις Ράχες.

cacofonix by angeloska


Όταν νύχτωσε οι κοπέλες ήθελαν έρωτα. Εμείς ήμασταν ‘μετεωρισμένοι’ και δεν ξέραμε τι μας γινόταν. Δεν θυμάμαι πως γύρισα την άλλη μέρα σπίτι μου. Ήμασταν 23-26 χρονών. Ο σκύλος λεγόταν ‘Ζουζουρίνος’.

Friday October 27, 2006 – 08:51pm (EEST)

καταπληκτικη περιπετεια! 🙂

Saturday October 28, 2006 – 04:04am (PDT)

Τι γνώμη έχεις γι’ αυτό;

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=736682

Οι περισσότερες καταχωρήσεις είναι για την Ικαρία και το ελεύθερο κάμπινγκ. Βάζω εδώ το λινκ για να το έχεις πρόχειρο σε περίπτωση που θες να το προσθέσεις στο entry σου με τίτλο π.χ. ‘διάφορες άλλες απόψεις’.

Sunday May 18, 2008 – 09:36pm (EEST)

Ναι, οκ, ομως ‘οι διαφορες αλλες αποψεις’ ειναι ουσιαστικα μονο μια: ‘Παμε να τη πεσουμε καπου και να ειμαστε ολοι μαζι. Το σεβομαι και το καταλαβαινω ως tribal φαση εχει την αξια της. Δεν το εχω κανει ποτε, ουτε στα πιο αγρια χρονια της νιοτης μου οταν ειχα να δειξω και να αποδειξω κατι.
Όταν ειχα να δειξω και να αποδειξω κατι, το εδειχνα και το αποδειχνα στον εαυτο μου, αντε και σε 3-4 κολητους, καπου ψηλα, καπου μακρια. Κι ας μας επερνε τις μισες διακοπες για να βρουμε το σωστο μοναχικο μερος.
Οσο για τον θαυμασμο των μαζων… οκ, μπορουσαν μετα κάποτε αλλού … να δουν τις φωτογραφιες! 🙂

Παντως, για να μην αδικουμε εκεινους που μας διαβαζουν κι οι πιο πολλοι ειναι νεα παιδια που θελουν να καθονται ολοι μαζι στην παραλια, το αντισκηνο δεν ειναι λυση. Φτανει πια το κυνηγητο με τους μπατσους ή/και τους αντιδραστικους που εχει καθε τοπος και που πιστευουν οτι ο τοπος τους ειναι μονο για πλουσιους (???).  Δεν μας αρεσουν αυτα τα σκηνικα, γι’ αυτο, η λυση ειναι…

η τεντα!!!



(άλλα παραδειγματα)

naked under tent, Messakti Ikariathe old free camping site before the flood in the river of Nas, Ikariathe eastern sided of Messakti beach, Ikaria, in mid-Augustthe crowded beach, the tent and the wavesMessakti beach, Ikaria, August 2014Free camp in Messakti beach, Ikaria, August 2015

Monday May 19, 2008 – 04:31am (PDT)


16 Σχόλια on “camping in ikaria”

  1. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    .

    Αυτό το entry σου γίνεται πολύ δημοφιλές Αυγουστιάτικα. Η αλήθεια είναι ότι το νησί κάνει μπαμ ότι θα έχει κάμπινγκ (κι ότι θα είχε κάμπινγκ από πάντα) κι όμως δεν έχει!!! 😮
    Οι μεγαλύτεροι το ξέρουμε, αλλά έλα που τραβάει πιο νέο κόσμο που δεν το ξέρει και το ψάχνει και το ξαναψάχνει (και το ξαναψάχνει).
    Μα πόσο δύσκολο είναι πια να γίνει ένα κάμπινγκ? Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι από τα κουλά της Ικαρίας.

    Με το ένα πόδι πάει μπρος και με το άλλο ανάποδα.

    .

    Αρέσει σε 6 άτομα

  2. Ο/Η angelosk λέει:

    .

    Από τα κουλά της Ικαρίας, όπως λες αγρίμι, είναι ότι ξαφνικά και μέσα στο αδιέξοδο αναβίωσε το κάμπινγκ «του Παράσχου» στο Λιβάδι δίπλα στον Αρμενιστή! Πήγα εκεί χτες και ήταν πολύ ωραία, τόσο που θυμήθηκα τα παλιά, οι κέδροι φουντωμένοι και σκιεροί, οι καλαμιές, ο κόσμος, ο νέος κόσμος, το είδος του κόσμου, η ησυχία παρ’ όλο τον κόσμο.

    Φυσικά δεν είναι νόμιμο και αδειοδοτημένο κάμπινγκ, είναι μια λύση εξ ανάγκης, ή αν θες «μια αρπαχτή» (αν και με μόνο 15 ευρώ το άτομο μένεις 4 μέρες), όμως οι κατασκηνωτές δεν έχουν πρόβλημα. Αν έχει κάποιος πρόβλημα είναι ο ιδιοκτήτης. Άλλωστε δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα που να γράφει «Κάμπινγκ». Είναι αυτό που λέμε «αυθαίρετο», ημι-, ημι-.
    Τέλος πάντων είναι πολύ ωραία κι εκεί μένει κι η φίλη μας η πολυταξιδεμένη Ρίτα από την Ουγγαρία. Άρεσε και στην Έφη που είπε ότι στο Λιβάδι νιώθει «χίππικα» και χαλαρά όπως παλιά, ότι είναι σαν άλλο νησί αλλού π.χ. στη Γαύδο ή στο Γαϊδουρονήσι, κι ότι το προτιμά από τη Μεσαχτή που έχει γίνει τον Αύγουστο σαν «πλατεία» και αγχώνεται.
    .

    Αρέσει σε 6 άτομα

  3. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    .

    Πάλι όπως κάθε Αύγουστο έγιναν πάλι τα «τελετουργικά» επεισόδια εναντίον των κατασκηνωτών στο Να. Και στο indymedia οι συνηθισμένες τελετουργικές διαμαρτυρίες. Ένας σχολιαστής (τηλεφωνική επικοινωνία) γράφει: «Ο κόσμος ξενέρωσε και σιγά σιγά φεύγει από το Να».

    «Ο κόσμος ξενέρωσε και σιγά σιγά φεύγει από το Να».

    Περιεκτικό σχόλιο. Τα λέει όλα ;-)) Διαφωνώ με το υπόβαθρο αλλά έχει νόημα ;-)) Είναι ένα σχόλιο στο οποίο μπορεί κανείς να συζητήσει. Καλά σας τα λέει η Galaziavra κάτω απ’ αυτή τη φωτογραφία!


    .

    Αρέσει σε 6 άτομα

  4. Ο/Η angelosk λέει:

    .

    Πράγματι, εκείνα τα παλιά τελειώσανε.

    troubles in paradise
    (Το ίδιο σε παρωδία με διαλόγους)
     photo new-1.jpg
    Τώρα πότε-πότε εμφανίζεται η Αστυνομία ή υπάλληλος του Δήμου και κόβουν πρόστιμα.
    Στο ενημερωτικό e-camping γράφουν:

    Τα δύο τελευταία χρόνια πήγα Ικαρία για ελεύθερο, τον πρώτο χρόνο δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στο Λιβάδι που πήγαμε που είναι δίπλα στον Αρμενιστή. Τον τελευταίο χρόνο όμως μας έφεραν την αστυνομία, είχαμε στήσει τις σκηνές σε ένα οικόπεδο πίσω από την παραλία το οποίο λειτουργούσε παλιότερα σαν οργανωμένο κάμπινγκ αλλά παράνομα όπως μας είπαν, απλά ερχόταν ένας κύριος και του έδινες ένα ποσό. Τον πρώτο χρόνο και στην παραλία μπροστά υπήρχαν σκηνές αλλά και στο οικόπεδο χωρίς να μας ενοχλεί κανείς. Στο λιβάδι υπάρχει ένα beach bar με λογικές τιμές, τουαλέτες που ήταν πολύ καθαρές οι οποίες όμως δεν λειτουργούν το βράδυ και ντουζ. Από κατοίκους αλλά και παλιούς κάμπερς μάθαμε ότι πλέον κυνηγάνε το ελεύθερο διότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ενοικιαζόμενα δωμάτια, που πολλές φορές δεν ανήκουν καν σε Ικαριώτες και νιώθουν ότι χάνουν δουλειά, έτσι είναι ρίσκο να στήσεις εκεί πλέον εκτός κι αν αλλάξει κάτι φέτος. Η άλλη επιλογή είναι ο Νας, είναι ένα φαράγγι που καταλήγει σε παραλία, όμως ακόμη και στο κάτω μέρος πέρυσι δεν άφηναν σκηνές, αυτοί που έμεναν εκεί ήταν σε διάφορες μικρές σπηλιές. Για να στήσεις σκηνή πρέπει να πας στο πάνω μέρος, είναι μια διαδρομή αρχικά σε χωματόδρομο αλλά μετά αρχίζει το δύσκολο, με απότομες πέτρες και στενά μονοπατάκια μέχρι να φτάσεις στο μέρος όπου είναι διάφορα επίπεδα με δέντρα και ίσκιο. Η διαδρομή είναι περίπου 40 με 45 λεπτά αν θυμάμαι καλά. Εκεί δεν θα σε πειράξει κανείς, έχει καλό κόσμο και φιλικό και όμορφη ατμόσφαιρα. Σαν αρνητικά θα σου πω την λίγο κουραστική διαδρομή (τουλάχιστον για μένα 😛 ), την έλλειψη πόσιμου νερού καθώς το νερό από τα ρυάκια δεν πίνεται και την απουσία τουαλέτας. Η παραλία του Να είναι πολύ όμορφη, κρύα νερά αλλά και μέρες με αρκετό κύμα. Για να κατέβεις στην παραλία υπάρχει ένα μονοπατάκι και σκαλιά, στην αρχή υπάρχει μια ταβέρνα και ένα μινι μάρκετ.
    Όσο για τις μεταφορές….ΟΤΟΣΤΟΠ! Είναι νόμος, παντού έτσι πας και γνωρίζεις και πολύ κόσμο…

    GeckoVision 1 (+ in comments) ©DT

    και αλλού επίσης στο ίδιο φόρουμ γράφουν:

    Παιδια εγω πηγα περσι αρχες ιουλιου Ικαρια και εστησα στην Μεσακτή. Ηταν πολυ ωραια, υπαρχουν ντουζιερες και τουαλετες, ειχε ενα beach bar και ειναι διπλα στον Αρμενιστη, οποτε γενικα υπαρχουν πολλες ανεσεις εκει περα. Ωστοσο, λογω του οτι πηγαμε νωρις το καλοκαιρι, μας την επεσαν μπατσοι. Η παραλια βεβαια ειναι τελεια! Μετα προς τον αυγουστο, δεν επαιζε θεμα με μπατσους αλλα η παραλια ηταν πια ασφυκτικα γεματη απο σκηνες και τα μερη με σκια θα ειναι σιγουρα πιασμενα αφου ειναι λιγα. Στον Να τωρα, δεν υπαρχει καποιο ιδιαιτερο θεμα με την πλημμυρα που εγινε, απλα απ οτι μου ειπαν εχουν λιγοστεψει τα μερη με σκια. Και εκει ειναι πολυ ωραια, σαφως πιο απομονωμενα, λιγοτερος κοσμος απο τη μεσακτη και χωρις μπατσους, η παραλια πολυ ομορφη αλλα οχι σαν την μεσακτη που ειναι κορυφαια! Επισης και εκει υπαρχουν καποια ταβερνακια απο πανω, αλλα δεν υπαρχουν στην παραλια ντουζιερες ή τουαλετες. Γενικα η Ικαρια ειναι πολυ ομορφη, και οι ντοπιοι οι καλυτεροι!

    .

    Αρέσει σε 7 άτομα

  5. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    .

    Ουφ! Ωραία! Πάει αυτό…
    Τουλάχιστον την παραδοσιακή αντίθεση Κνιτών και Φρικιών να μην την πληρώνουν οι κατασκηνωτές!!!

    Εξωση απο το Να

    Αλλόκοτο νησί που ήμαστε 😛
    .

    Αρέσει σε 7 άτομα

  6. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    .

    Σαν συνδιαχειρίστρια μπορώ να δω ότι αυτό το έντρι παίρνει τα πιο πολλά βιους τώρα τελευταία. Συμβαίνει πάντα τέτοια εποχή, όλοι σκέφτονται διακοπές, είναι και «η κρίση», μήπως όμως πρέπει να πούμε καθαρά ότι «ο Νας» (δηλ. το ποτάμι) που κατασκήνωναν το 90% των campers της Ικαρίας, έχει γίνει κάπως έτσι; 😦

    κι έτσι; 😦

    να μη ψάχνεται ο κόσμος; Εμένα δεν με νοιάζει, ποτέ δεν άραζα εκεί, όμως το βρίσκω σωστό σαν ενημέρωση.
    .

    Αρέσει σε 8 άτομα

  7. […] πρέπει να θεωρηθεί ότι δίνει σε κανέναν το δικαίωμα, περνώντας ή μένοντας στην περιοχή, να κόβει και να βγάζει λάστιχα από το ποτάμι με τη […]

    Αρέσει σε 7 άτομα

  8. .

    […] the river is (almost) clean of trash to the beach of Nas. No other pipes must be cut and removed by anybody under pretext that “they are trash” or that “they are illegal”. The pipes that remain in […]

    The Cleaning of Chalares Canyon by volunteers after the disaster.
    .

    .

    Αρέσει σε 7 άτομα

  9. Ο/Η γερασιμος λέει:
    .
    .
    Μπράβο Ελένη που έκανες ένα blog για την Ικαρία μας καιρός ήτανε να μπει δυναμικά και στο διαδίκτυο η Ικαρία μας, να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται!

    😉 ⭐

    https://www.instagram.com/p/B2uEHhBIQgQ/

    .

    Μου αρέσει!

  10. […] is in fact a huge interest in camping in the island. When I, years ago posted my idea about it, the entry  got -and still gets- top […]

    Αρέσει σε 8 άτομα

  11. Ο/Η elinalafina λέει:

    .

    Κι εγώ ενημερώνω πως όλα καλά κάτω στη Χάλαρη και στο Να αν και βέβαια δεν είναι πια έτσι ρομάντζο από άποψη φυσικού περιβάλλοντος όπως ήταν παλιά
    Old Ikaria camp
    Όμως η ατμόσφαιρα είναι πολύ πολύ φιλική κι ούτε πεσίματα ούτε τίποτα, κάθε άλλο. Κι ούτε νομίζω να γίνει τίποτα άσχημο φέτος με τέτοια κρίση στο τουρισμό και με τέτοια χαμηλά ποσοστά που παίρνει το ΚΚΕ 😉
    Τέλος πάντων μια χαρά είναι και πολύ ησυχία και αρκετός σεβασμός.

    _ __ _ _ _ _ ενημέρωσα! 🙂
    .

    Αρέσει σε 8 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.