Soul Powered Works & co (TUGTII #7)


Είναι Πάσχα και μου λείπει η Ελλάδα. Γι’ αυτό γράφω Ελληνικά σήμερα και μιλώ για τον Πράσινο Εθελοντισμό στην Ικαρία.

Να ο Άγγελος κι ο Γιώργος, οι ήρωες μια αφανούς μαγκιάς. Ντόπιοι με τη βοήθεια εθελοντών έφτιαξαν ένα χειροποίητο οικολογικό φράγμα στο φαράγγι της Χάλαρης. Το φράγμα σήμερα τρία χρόνια μετά ούτε που φαίνεται. Η όμορφη λίμνη που έχει δημιουργηθεί νομίζει κανείς πως ήταν από πάντα εκεί. Για τα τεχνικά και το χρονικό της κατασκευής η οποία τελικά πέτυχε, να διαβάσετε το blog της Νανάς. Εδώ αναπαράγω μόνο τα σχόλια που δέχτηκε αυτή η φωτογραφία όταν ανέβηκε στο Φλικρ. Είναι λίγα, νομίζω όμως πως είναι πολύ σημαντικά.

Angelos and Yorgos, originally uploaded by angeloska.

Comments

view profile

Taasos says:

καπου κάπου πρέπει να βάζουμε και κανόνες αλλιώς θα τα καταστρέψουμε όλα σιγά σιγά και δέ θα υπάρχει νερό … Όπως κάνουν στο ποτάμι Καρλοβάσου και αντί να τρέχει το νερό στους καταρράχτες το πέρνουν και ποτίζουνε τα χωράφια τσάμπα…

view profile

angeloska says:

Τι λες; Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και στη Σάμο; Ακόμα και στο πασίγνωστο Ποτάμι που είναι και τουριστικό αξιοθέατο; Είναι παράνομο όμως, δεν είναι; Απλά γίνεται ανεκτό. Τέλος πάντων, σε λίγο όταν η φίλη μου η Νανά ανεβάσει στο blog της όλο το χρονικό της κατασκευής του φράγματος, θα γράψω σε comment τα παραλειπόμενα αυτής της ιστορίας.

view profile

Taasos says:

Κάποια στιγμή θα βάλουμε και εμείς μυαλό αλλα τότε θα είναι αργά…
περιμένουμε με ενδιαφέρον η Νανά να ανεβάσει και τα υπόλοιπα στο blog της…

view profile

angeloska says:

Λυπάμαι που το λέω. Είναι ήδη πάρα πολύ αργά. Και ποτέ δεν θα βάλουμε μυαλό. Απλά 2-3 γέροι τρελλοί κάνουμε διάφορα πράγματα έτσι για το «γαμώ το». Βάλε και για να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες της Νανάς και 2-3 άλλων τέτοιων χρυσών παιδιών.
view profile

isl_gr says:

Just to warn you that Nana is waiting around the corner to scold you.

view profile

angeloska says:

Just because I sounded a bit too pessimist? Was I not true? Look at what’s happening…

Advertisements

2 Σχόλια on “Soul Powered Works & co (TUGTII #7)”

 1. Ο/Η angelosk λέει:

  Ευχαριστώ!!!
  Θα είδες που έγραψα ότι τελικά το φετινό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ικαρία δεν θα γίνει λόγω έλλειψης χρημάτων.
  Και κοίτα σύμπτωση. Μόλις τώρα πήρα στο μέιλ μου ένα μήνυμα πολύ σχετικό από την «Ηθική Τράπεζα»
  Συγνώμη αλλά παίρνω το θάρρος να το παραθέσω ολόκληρο γιατί νομίζω πως θα σου αρέσει.

  ΣΥΜΠΡΑΞΗ Μ.Κ.Ο.
  ΣΥΜΠΡΑΞΗ Μ.Κ.Ο.March 31, 2010 at 11:53pm
  Subject: Το αξιακό και θεσμικό έλλειμμα της χώρας

  Υπάρχει πλέον επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο δείκτης ανάπτυξης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχει άμεση σχέση με την κοινωνική οικονομία και αυτός ο δείκτης με τη σειρά του έχει σχέση με την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης και της διαφθοράς. Η http://www.facebook.com/l/24c91;Κ.τ.Π. στο βαθμό που είναι αναπτυγμένη επιβάλλει από τα κάτω τη διαφάνεια, την μείωση των ανισοτήτων και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που είναι αναγκαίοι όροι για μια βιώσιμη οικονομία.

  Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διογκούμενης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας. Την απειλή αυτή δεν μπορούν να την αντιμετωπίσει το συντεχνιακό κράτος ούτε από μόνες τους οι κοινωνικές και οικονομικές ελίτ που μονοπωλούν το σύστημα εξουσίας.
  Δεν είναι μόνον το δημοσιοοικονομικό έλλειμμα της χώρας που μας πάει πίσω ως κοινωνία. Είναι και «δεξαμενές σκέψεις» και γνώσης που είναι «τρύπιες». Παρά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών έχουμε ένδεια συνθετικής σκέψης γεγονός, που συμβαίνει από τον κατακερματισμό, τον ετεροπροσδιορισμό, και την ετοιματζίδικη πνευματική τροφή. Είμαστε και σε αυτό το τομέα ότι «τρώμε» και ότι καταναλώνουμε..
  ¨Ηλθε ο καιρός για να καταλάβουμε Θέλουμε δεν θέλουμε ότι, δεν αρκεί μόνον η οργάνωση του κράτους και η συντεχνιακή οργάνωση της κοινωνίας. Το φάσμα της απειλούμενης χρεοκοπίας των οικονομιών είναι δικό τους προϊόν ,καθώς και της επιστήμης της κερδοσκοπίας. Χρειάζεται και μια νέα επιστήμη για τη καταπολέμηση της φτώχειας.¨Ενας νέος διαφωτισμός.

  Αλλά κυρίως η ενότητα και η οριζόντια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Η ενίσχυση του τρίτου τομέα που συγκροτεί το νέο κοινωνικό κεφάλαιο με ανθρώπινες οικουμενικές αξίες, δίνοντας λύση μέσα από την κοινωνική οικονομία στην αντιμετώπιση της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το μήνυμα είναι συμμετοχική δημοκρατία και πράσινη ανάπτυξη για όλους σε συνδυασμό με την κοινωνική οικονομία.

  Στην μεταμοντέρνα εποχή έχουμε τα μέσα για την αυτόνομη και διαδραστική έκφραση που στην προκείμενη περίπτωση είναι το ίντερνετ τα μπλόγκς και το facebook και όλα τα άλλα διαδραστικά εργαλεία ενημέρωσης. Το ουσιαστικό μήνυμα όμως της σύνθεσης ποιοτικού χρόνου πρέπει να το συνθέσουμε εμείς, δεν θα ο βρούμε έτοιμο στα super market.

  H κρίση που βιώνουμε είναι κρίση πρώτα από όλα των συλλογικών φαντασιακών και αξιών (άνοδος της ασημαντότητας Κορνήλιος Καστοριάδης) Αποδεχτήκαμε ως κοινωνία τα πρότυπα των βιομηχανοποιημένων μορφών και συμβόλων τα οποία στερούν από το άτομο την δημιουργική φαντασία και εξάσκηση, αλλά και την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες των επιλογών μας.(βλέπε περιβαλλοντική υποβάθμιση και λεηλασία των φυσικών πόρων για το μέλλον της ανθρωπότητας)

  Σε σχέση με το αρχαίο Ελληνικό φαντασιακό απεμπολήσαμε την ιδιότητα του πολίτη και γίναμε μόνον καταναλωτές-πελάτες του κυρίαρχου εμπορευματοκεντρικού συστήματος.
  «Ανεπαισθήτως τριγύρω μας έκτισαν τείχη»όπως λέει και ο στίχος του Καβάφη. Χωρίς καν να αντιληφθούμε τον ετεροπροσδιορισμό της σκέψης.
  Ανεπαισθήτως, ο ευδαιμονισμός ταυτίστηκε με τον καταναλωτισμό και την ακόρεστη απληστία.
  Φαντάζει πολύ μακρινή στην κοινωνία μας σήμερα η σοφή παρατήρηση του Σόλωνα προς τον Κροίσο και ομιλία του Σωκράτη στο «Συμπόσιο»
  Είναι φανερό ότι όποιος αναζητά την λύση πρέπει να την αναζητήσει στην διαχείρηση της ποιότητας του χρόνου.
  Ποιοτικός χρόνος είναι τέχνη. Ποίηση ζωής. Συμπύκνωση νοημάτων. Μόχλευση υψηλών στόχων. Ανάδυση του καλύτερου εαυτού μας σε σχέση με τους φίλους μας και τους άλλους. Της δικής μας πρωτότυπης έκφρασης..

  Ο κατακερματισμένος χρόνος μέσα στην ασημαντότητα και τα θραύσματα της καθημερινότητας είναι ο χαμένος χρόνος του καταναλωτή της ετοιματζίδικης πνευματικής τροφής και ψυχαγωγίας. Οι πολίτες μπορούν να αντισταθούν μέσα από την συμμετοχική Δημοκρατία έχοντας οι ίδιοι την ευθύνη της ποιοτικής αξιοποίησης του χρόνου.

  Ας αναλογιστούμε ότι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την λεηλασία του μέλλοντος..
  Την βιόσφαιρα που δυσφορεί και εκπέμπει σήματα κινδύνου. Οι κοινωνίες ασφυκτιούν.
  H οριζόντια διαπροσωπική επικοινωνία είναι η δύναμη και η ελπίδα μας.
  Αρκεί να μιλήσουν και ν` ακουστούν όλοι .Η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις, αφορά όλους
  Ας κτίσουμε ένα όραμα μια γέφυρα οικολογικού πολιτισμού…πέρα από την πεζή καθημερινότητα διαχείρισης προς το μέλλον.
  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η οριζόντια συντονισμένη συνεργασία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

  β.Τ

  Αρέσει σε 2 άτομα


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.