Δεν αγοραζω ουτε τρωω αυτο που σκοτωνει το νησι μου


In my blog: Goat eating a bush in Ikaria

Related to a photo uploaded by angeloska on flickr.

.~* Το κειμενο που ακολουθει ειναι επισης δικο του
.~* και βρισκεται κατω απο την φωτογραφια.
.~* Εγω το μεταφρασα γιατι του αξιζει.

.~*

αυτο »

μαζικη ανεξελεγκτη κτηνοτροφια

εφερε αυτο »

κυριως λογω αυτου »

που πουλιεται και τρωγεται στα πανηγυρια »

Α οχι δεν εφταιγε η Ε.Ε. και η Ελληνικη κυβερνηση. Αληθεια οτι η πρωτη δεν επρεπε να επιδοτει τις κατσικες κι η δευτερη επρεπε να ειχε καποιο ελεγχο της καταστασης.

Ομως πρωτα και κυρια το φταιξιμο ηταν δικο μας.

Ημασταν ρομαντικοι και δεν βλεπαμε εκεινο που ηταν μπροστα στα ματια μας. Οτι μια αρχαια παραδοση ειχε παρει μια καταστροφικη τροπη. Μια γιορτη ενος χωριου (“πανηγύρι”) οπου το μενου ηταν αποκλειστικα κατσικι και που ηταν προγραμματισμενη να ικανοποιησει 50-100 ατομα εως τη δεκατια του 1970, αναμενεται να θρεψει 4.000 τουριστες και ντοπιους στις μερες μας. Και ενω παλια γινονταν μονο 20-30 τετοιες γιορτες, τωρα εχουμε περισσοτερες απο 100 το χρονο, σχεδον ολες το καλοκαιρι.

Ημαστε Ελληνες. Ή θα ζησουμε με μετρο ή θα πεθανουμε. Επομενως οχι αλλο κατσικι για μενα παρακαλω.

Κατά χρονολογική σειρά σχετικές δημοσιεύσεις σε blogs:

Μερικοί την προτιμούν γυμνή
Ο τρελός λόγος μιας τρελής κατάστασης
Η καταιγίδα δεν ήταν η μόνη αιτία της καταστροφής
Καταστροφές στην Ικαρία: “βιομηχανικό ατύχημα;”
Σαλεμένο Πατατάτο Σώζει Δάση

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αν ξερετε Αγγλικα διαβαστε τα σχολια κατω απο την φωτογραφια στο Φλικρ
Να κανετε συνειδητοποιημενες διακοπες. .~* Γεια χαρα!


7 Σχόλια on “Δεν αγοραζω ουτε τρωω αυτο που σκοτωνει το νησι μου”

  1. Ο/Η angelosk λέει:
    .
    .
    .
    Τι κάναμε στο πανηγύρι χτες βράδυ:

    .
    (Αυτά γράφτηκαν στο wall μου στο facebook χτες το βράδυ και σήμερα)

    .

    Αφού όπως κάθε χρόνο βοηθήσαμε στο στήσιμο, δηλώσαμε ότι το βράδυ δεν θα αγοράσουμε κρέας καθότι προέρχεται από ένα είδος κτηνοτροφίας καταστροφικής για το περιβάλλον και ακόμα και για τις υποδομές του νησιού. Όμως επειδή υποστηρίζουμε το Συλλόγο γιατί η δουλειά που κάνει είναι σημαντική για το χωριό (π.χ. στέγασε 2 τάξεις του Δημοτικού φέτος), δηλώσαμε ότι δεν θα πάρουμε το κρέας, αλλά θα πληρώσουμε το αντίτιμο.
    Θα το πληρώναμε, δηλαδή, σαν να το είχαμε αγοράσει. Και πράγματι έτσι κάναμε. Στην ουρά, προσπεράσαμε τον πάγκο με το κρέας και στο ταμείο πληρώσαμε 30 € για ένα «εικονικό» 1.5 κιλό. «Εντάξει, εμείς καταλάβαμε (και πολύ καλά μάλιστα) αλλά πως θα το γράψουμε αυτό στο τεφτέρι;» ρώτησαν. «Προσφορά στο χωριό» είπαμε. Κι έγινε έτσι. Και έγινε μια αρχή. Ενώ αν απλά δεν είχαμε αγοράσει, δεν θα το πρόσεχε κανείς και «το μήνυμα δεν θα περνούσε».
    Ωστόσο, μετά… Αχ, οι αλλαγές θέλουν θυσίες…
    Δεν ήταν ότι κλάψαμε τα 30 €. Ήταν που όταν καθισμένοι στο τραπέζι, μύριζε γαργαλιστικά παντού γύρω το ψητό κατσικάκι και δύο φορές που μας πήρε η τσίκνα, κοντέψαμε να λυγίσουμε. Όμως μπουκωθήκαμε γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα και μετά χορέψαμε το «Una storia d’ un amor» και πέρασε η στιγμή της αδυναμίας.
    Σήμερα καθώς ξεστήναμε το πανηγύρι, ξαναμιλήσαμε για το θέμα και για τη στάση μας. Στ’ αλήθεια, νομίζω, έγινε μια καλή αρχή.

    Αυτά έγραψα σαν αναφορά των προχτεσινών συμβάντων.
    Και μου απάντησε καλός φίλος, ομοϊδεάτης:

    «Nομίζω ότι είναι μια πολύ σωστή στάση …..πας σε ένα πανηγύρι που γνωρίζεις ή μαθαίνεις που θα πανε τα χρήματα (δεν είναι ντροπή να ρωτάμε) ενισχύεις την προσπάθεια…και συνεχίζουμε να παλεύουμε τις… αδυναμίες μας …..εδω θα προσθέσω το οχι στις προτηγανισμένες πατάτες, όχι στα πλαστικά πιάτα, ποτήρια….»

    Και εγώ απάντησα:

    « Δεν το λέω για σένα, εννοείται. Μιλάω γενικά. Λοιπόν, όχι άλλα «όχι» και μας φάγαν οι οχιές. Όποιος λέει όχι στις προτηγανισμένες πατάτες και στα πλαστικά πιάτα, ποτήρια κτλ. πρέπει να είναι διατεθημένος να δουλέψει στο πανηγύρι («το κοινοφελές event»), να καθαρίζει φυσικές πατάτες και να πλένει γιάλινα ποτήρια. Κι αν αυτό δεν γίνεται αφού είναι «προνόμιο» των μόνιμων κατοίκων του χωριού και των επιτροπάριων του πανηγυριού, τότε ας φέρνει μαζί του ποτηράκια και πιάτα από το σπίτι. Θα το προσέξει κι αυτό η επιτροπή (όλα τα προσέχουν, δεν τους ξεφεύγει τίποτα από τα συμβαίνοντα εκείνη τη νύχτα) και θα προβληματιστούν. Το πανηγύρι άλλωστε είναι «εμπορική» διοργάνωση και οι «πελάτες» πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι.
    Παίζει πάντως, μέρες κρίσης, συνειδητότητας και αυτοδιαχείρισης, να δημοσιεύσουμε έναν «Οδηγό για Πετυχημένα και Καθαρά Πανηγύρια» με έμφαση στην εθελοντική συμμετοχή, την περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση και … τα κέρδη. Τα οποία μπορεί να μην είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Και τα οποία εννοείται θα πηγαίνουν -με διαφάνεια- σε καλούς σκοπούς.
    «

    Κι εκείνος είπε:

    «Αν δεν υπάρχουν χέρια για να δουλέψουν στα πανηγύρια, τότε να μην γίνονται πανηγύρια…«

    .

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    Φωτογραφίες από το μάζεμα μετά το πανηγύρι του Αγίου Ισιδώρου στην Ικαρία

    .

    Αρέσει σε 8 άτομα

    • Ο/Η egotoagrimi λέει:
      .
      .
      .
      Σωστά κάνατε κι εσείς κι ο φίλος σου μίλησε καλά στο τελευταίο σχόλιό του.

      .
      ⭐ ⭐ ⭐

      Αρέσει σε 7 άτομα

    • Ο/Η Eleni λέει:
      .
      .
      .
      Δεν μιλησα πολυ καιρο, αν και η καταχωρηση ηταν δικη μου, και τωρα θελω να παρεμβω και να σου πω να μη φοβασαι γιατι αν ηταν καποιος που δικαιουται να κριτικαρει τα πανηγυρια αυτος ησουν εσυ που τοσα χρονια δουλεψες σχεδον επαγγελματικα σε ενα απο τα μεγαλυτερα και πιο χαρακτηριστικα του νησιου, ενω ησουν και στον συλλογο του χωριου, στα εργα και στα πραγματα, τοσο θερμα σε δουλεια και διαφημιση που ελεγα πως κανεις πια καρριερα 🙂 … Ακομα, το πρωτο σοβαρο κειμενο που βγηκε δημοσια οσοναφορα τα πανηγυρια εξηγωντας τι σημαινουν, απο που ερχονται και πως εχουν εξελιχθει, και πως ειναι ωραιες γιορτες τελικα, ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!
      Το ειχες προσθεσει στο κειμενο του Χάρτη των Μονοπατιών. Ψαχνοντας τυχαια για καποιες ημερομηνιες πανηγυριων το βρηκα αναδημοσιευμενο στο nikaria.gr και βαζοντας λεξεις αναζητησεις το ξαναβρηκα ολοκληρο η τμηματικα αναδημοσιευμενο σε πολλα sites και blogs!
      Έχεις κανει καταπληκτικη οριζοντια και καθετη δουλεια, αγαπημενε φιλε μου, για τα πανηγυρια (με τη σοβαρη εννοια του ορου 🙂 ) και τους συλλογους και τα κοινα της Ικαριας. Εχεις μεγαλο, πολυ μεγαλο δικαιωμα να κανεις κριτικη. Με τοση δουλεια που εχεις κανει, δεν εχεις μονο δικαιωμα… ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!
      Παντα δικη σου
      flying kiss2

      .
      🙂

      Αρέσει σε 7 άτομα

  2. .
    .
    .
    […] Έχουμε ήδη μια πρώτη τέτοια παραδειγματική προσέγγιση. […]

    .

    Δεν αγοράζω, όμως πληρώνω συνδρομή

    Αρέσει σε 7 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.