Α. Παπαλά, «Αρχαία Ικαρία»

Α. Παπαλά, "Αρχαία Ικαρία"
.
.
Αντιγραφω ενα ποστ στο facebook για το βιντεο που ακολουθει:

«Μια πολύ καλή εκτεταμένη συνέντευξη του σεβαστού κι αγαπημένου φίλου, καθηγητή Αντώνη Παπαλά στον Γιώργος Σούρτης του Ράδιο Ικαρία 87.6 / Radio Ikaria 87.6 που έγινε στον Άγιος Κήρυκος – Ικαρία πριν λίγες μέρες. Στους Ικαριώτες και τους φίλους τους, νομίζω, θα τους ενδιαφέρει ολόκληρη η συνέντευξη. Στους μη Ικαριώτες όμως, εκείνους μάλιστα που ενδιαφέρονται για διάφορες άγνωστες, παράξενες και μυθιστορηματικές μορφές Ελλήνων του παρελθόντος, συνιστώ το κομμάτι (16.50 – 25.05) όπου ο καθηγητής αναφέρεται στον βίο και την πολιτεία του Επισκόπου Ιωσήφ Γεωργειρήνη. Ο απίστευτος αυτός τύπος που τις περιπέτειές του περιγράφει εν συντομία ο Αντώνης, στο τέλος της ζωής του (1682) εγκατέλειψε (μάλλον απογοητευμένος) την Ευρώπη και μετανάστευσε στην Αργεντινή όπου τότε ζούσαν πολύ λίγοι λευκοί. Εκεί πέθανε λίγα χρόνια αργότερα ανάμεσα στους Ινδιάνους!»

.
🙂
.

Καθως και την κριτικη της Νανας στο goodreads:
Αρχαία ΙκαρίαΑρχαία Ικαρία by Αντώνης Παπαλάς
My rating: 5 of 5 stars

Εξαιρετικό βιβλίο για την λίγο-πολύ άγνωστη αρχαία και μεσαιωνική ιστορία ενός δύσκολου αλίμενου και ορεινού νησιού που ωστόσο δεν σταμάτησε ποτέ να κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο συγραφέας έχει κάνει ενδελεχή έρευνα στα θέματα όπως ο μύθος του Ικάρου, οι αρχαιολογικοί χώροι στον Να και στο Δράκανο, η σχέση της Ικαρίας με την Αθήνα, και τα ιαματικά λουτρά, καθώς επίσης αξιολογεί με σοβαρότητα τις ελάχιστες γραπτές πηγές και τα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα.
Το βιβλίο είναι θαυμάσια επιμελημένο με ωραία γλώσσα, πλήθος φωτογραφιών και σχεδίων με κατατοπιστικές λεζάντες (στ σύνολό τους αποτελούν ένα δεύτερο βιβλίο μέσα στο βιβλίο), καθώς και τρία εξαιρετικά παραρτήματα που περιέχουν 1) ατόφιες τις αρχαίες πηγές, 2) τη «Ρίβα της Νικαρίας» ένα μεσαιωνικό ποίημα που αποτελεί κύρια ιστορική πηγή, και 3) την «Περιγραφή της Νικάριας» από τον Ιωσήφ Γεωργειρήνη μεταφρασμένη στα Ελληνικά, ένα κείμενο με εξαιρετική σημασία για το παρελθόν του νησιού.
_____________________________________
Το βιβλίο παρουσιάζεται επίσης και στο ιστολόγιο «Eleni’s blog in Ikaria» όπου δίνονται περισσότερες πληροφορίες καθώς και μία επιπλέον βιβλιοκριτική στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:
https://islgr.wordpress.com/2009/08/1…

View all my reviews

.
Εικονα απο το αρθρο μου:
«Αρχαία Ικαρία»
.
.
.Το 'Αρχαία Ικαρία' του Α. Παπαλά στο ikariastore: 'Αν και η Ικαρία δεν είναι μικρό νησί, ο ρόλος της στην ιστορία του Αιγαίου ποτέ δεν ήταν ανάλογος του μεγέθους της. Η ορεινή μορφολογία του εδάφους, η έλλειψη φυσικών λιμένων και το συχνά τρικυμιώδες Ικάριο πέλαγος ήσαν οι τρεις βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην απομόνωση του νησιού από τον γεωγραφικό περίγυρό του. Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν περίοδοι που βρέθηκε στην περιφέρεια ή ακόμα και στο κέντρο σημαντικών ιστορικών εξελίξεων. Ο Αντώνης Ι. Παπαλάς είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας και Διευθυντής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο East Carolina University των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια...'
«Αν και η Ικαρία δεν είναι μικρό νησί, ο ρόλος της στην ιστορία του Αιγαίου ποτέ δεν ήταν ανάλογος του μεγέθους της. Η ορεινή μορφολογία του εδάφους, η έλλειψη φυσικών λιμένων και το συχνά τρικυμισμένο Ικάριο πέλαγος ήταν οι τρεις βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στην απομόνωση του νησιού από τον γεωγραφικό περίγυρό του. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν περίοδοι που βρέθηκε στην περιφέρεια ή ακόμα και στο κέντρο σημαντικών ιστορικών εξελίξεων.»
📖

Έτσι αρχίζει η «Αρχαία Ικαρία», ένα θαυμάσιο βιβλίο για την ιστορία της Ικαρίας από…



Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.