ΠΕΡΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ


.
Γεια σας
ο καλος φιλος μας που τα Χριστουγεννα χαρισε στη Νανα ενα υπεροχο κειμενο που ειναι σαν παραμυθι απο την Ικαρια του 1920, χαρισε και σε μενα τωρα μια ιστορια που δημοσιευσε προσφατα στο facebook γιατι ηξερε πως θα τη λατρεψω αφου εχω μεγαλη και στενη συνδεση με την τοποθεσια οπου διαδραματιζεται. Ειναι μια ιστορια που ξετυλιγεται σε τρεις χρονους, το 1963, το 1973 και το 1957, που ενω ξεκιναει με παιδικες αναμνησεις, ξαφνικα αποκαλυπτει πολυ επικινδυνες για την ανθρωποτητα στιγμες στη διαρκεια του Ψυχρου Πολεμου, γεγονος απιστευτο, γιατι η τοποθεσια ειναι πολυ ησυχη, ''Ikaria Mavri rocks', by Eleni Ikanou: «Naked at the black coast* (near Karkinagri village), the coast of the shipwrecked saved. Now you can bomb everything, build it, let the goats stomp it; burn the shrubs, polute the sea! Lift, uproot the boulders to build useless harbours, make roads for your SUVs. Fence it; whatever... You were late. I was there first. Now all this is well and saved inside my womb.» 'Agios Isidoros', by Simon Corble on Flickr χαμενη μεσα στα βουνα της δυτικης ακρης του νησιου μας. Ποιος το περιμενε; Ποσο παρανοϊκη ηταν εκεινη η εποχη… Τωρα με τη βαρβαρη εισβολη του Πουτιν στην Ουκρανια, μαχομαι και αγωνιω να μη ξαναζησουμε τετοια ατμοσφαιρα. Αρκει μεχρις εδω, ωστοσο. Απλα και μονο οτι τον πρωτο απο τους γιους τον βγαλαμε Σιδερη.
😉 ❤
Αγαπημενε μου αφηγητη, σ’ ευχαριστω

Ελενη Ικ.

.

At the rocks of Agios Isidoros, Ikaria

.

ΠΕΡΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ

Στην Ελένη με αγάπη,
για την αλησμόνητη 14η Μαῒου του 2006
και το θαυμαστό ξύπνημα της γονιμότητας.

Ήταν ένα καλοκαίρι, μάλλον στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι γονείς μου, βλέποντας πως είχα μεγαλώσει αρκετά ώστε να περπατώ χωρίς να γυρεύω όλη την ώρα να με πάρουν αγκαλιά, αποφάσισαν πως μπορούσα επιτέλους να αντέξω τη δοκιμασία ενός πρώτου ταξιδιού στην προνεωτερική Ικαρία.

Συν γυναιξί και τέκνοις, τρεις φαμελιές, ήγουν ολόκληρο ασκέρι, ξεκαλοκαιριάζαμε τότε στις Ράχες, περιοχή δασώδη με πολλά νερά, αρκετά μακριά από τη θάλασσα, όπου η κυριότερη αναψυχή των παραθεριστών όπως εμείς ήταν οι μακρινές εκδρομές με τα πόδια ή με μουλάρια σε τόπους με ονόματα γριφώδη για τα παιδικά αυτιά μου, όπως “Στο-φυτρον-όρος”, “Στην-προεσπέρα” και “Στην-περαμαριά”.

Ήταν όμως και μία μοναδική εκδρομή που γινόταν με αυτοκίνητο, είτε φορτοταξί Willy’s Jeep ή μουσουδάτο φορτηγό Mercedes-Benz, σπάνιες πολυτέλειες για τον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, γι’ αυτό κι αυτήν την εκδρομή θα την θυμάμαι πάντα πιο πολύ απ’ τις άλλες.

Προορισμός ήταν “Ο-αη-σίερος” ένα μικρό, ερειπωμένο τότε, μοναστήρι, χαμένο μέσα στα βουνά της δυτικής άκρης του νησιού, όπου -περιέργως πως- κατέληγε ένας χωματόδρομος μήκους πολλών χιλιομέτρων που ξεκινούσε από τις Ράχες.

Πολλά και διάφορα συνέβαιναν σ’ αυτήν την εκδρομή που δεν είναι του παρόντος να εξιστορήσω, πλην των εξής δύο που θα σας τα πω για να μη μείνετε παραπονεμένοι. Το ένα ήταν στον πηγαιμό, το φοβερό κροτάλισμα κι ο βρυχηθμός της μηχανής όταν ο ήρωας οδηγός άλλαζε ταχύτητα στον ανήφορο, και το άλλο στον γυρισμό, καθώς περιμέναμε το αυτοκίνητο, το τσουχτερό κρύο, η υγρή ομίχλη και οι τρελές ριπές του ανέμου που σάρωναν το έρημο οροπέδιο στο τέρμα του προλεχθέντος χωματόδρομου κοντά στο μοναστήρι.


(ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ)
Είμουν τόσο μικρός, θυμάμαι, που ο άνεμος με σήκωνε και με έπαιρνε μακριά. Τότε για να διασκεδάσουμε, παίζαμε τη “σβούρα”. Μόλις η μάνα μου έβλεπε πως με έπαιρνε ο αέρας, με άρπαζε γελώντας, με σβούριζε δυο-τρεις φορές και με έσπρωχνε προς το μέρος που στεκόταν ο πατέρας μου που μ’ έπιανε κι αυτός γελώντας, και μ’έστελνε, σβουρίζοντας στον άνεμο, ξανά πίσω στη μάνα μου.
Εκείνες τις στιγμές ένιωθα με σιγουριά πως οι γονείς μου με αγαπούσαν.
(ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ)

 

Πέρασαν χρόνια μετά τα περιπετειώδη εκείνα καλοκαίρια, κι εγώ άλλοτε με παρέες, άλλοτε μόνος πήγα πολλές φορές στον Άγιο Ισίδωρο. Έχει μια παράξενη γοητεία αυτό το μέρος. Τίποτα το σπουδαίο, βέβαια. Μη φανταστείς τη Χοζοβιώτισα της Αμοργού ή κάποια μονή του Αγίου Όρους. Είναι δυο-τρία απλά δωμάτια και ένα εκκλησάκι, κτισμένα στο μήκος μιας αυλής που βλέπει πέρα μακριά το πέλαγος του νότου και της δύσης. Έχει φρέσκο βουνίσιο αέρα και μια πηγή με καλό νερό, και έχει κι ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα. Αυτά είναι όλα κι όλα. Δεν βλέπεις καν τον Κάβο Πάπα. Το άγριο νοτιοδυτικό ακρωτήριο του νησιού με τον μεγάλο φάρο που υψώνεται μέσα στο κεντρικό μπουγάζι του Αιγαίου, αν και δεν είναι μακριά, κρύβεται πίσω από βουνά κι έτσι δεν φαίνεται καθόλου.

Τέλος πάντων, κάποτε κάποιο μεγάλο οδικό έργο γινόταν στο νησί και όλοι συζητούσαν για μπουλντόζες και για δυναμίτες και για το πόσο δύσκολο ήταν ένας δρόμος μέσα στις χαράδρες και τα ατίθασα βουνά του νησιού μας.

Τότε, σε μια ομήγυρη που ήταν κι ο πατέρας μου, και συζητούσαν αυτό το θέμα, πετάχτηκα κι εγώ και ρώτησα:

Πότε έγινε εκείνος ο δρόμος που πηγαίναμε εκδρομή στον Άγιο Ισίδωρο όταν είμουνα μικρός;
Ου, είναι πολύ παλιός. Θα’γινε στα 1950, είπε ένας.
Έγινε το 1956 με ’57, είπε ο πατέρας μου.
Μα πως, ενώ στις Ράχες τότε δεν υπήρχαν δρόμοι για τα πιο πολλά χωριά, έκαναν αυτόν τον μεγάλο δρόμο που δεν βγάζει πουθενά; Μόνο για να πηγαίνουμε στο άδειο μοναστήρι; Δεν βγάζει νόημα…
Τον έκανε η Νομαρχία και ο Στρατός, είπε κάποιος. Επειδή…
Επειδή;..
Τον έκανε το ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς σκοπούς, εξήγησε ο πατέρας μου. Ήταν εντολή της Συμμαχικής Διοίκησης.
Κι εκεί κόπηκε η κουβέντα. Άρχισαν να μιλάνε για άλλα θέματα και μ’ άφησαν με την απορία… Βλέπετε, ήταν δικτατορία τότε και οι τοίχοι είχαν αυτιά.

Αργότερα, ωστόσο, κατ’ ιδίαν πλέον, με έπιασε ο πατέρας μου και μου εξήγησε. Δεν θα μπορούσε να μην το κάνει. Είχε μεγάλο πάθος για τη γεωπολιτική.
“Το 1956 ο Νάσερ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εθνικοποίησε τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας τρόμο στις εταιρείες πετρελαίου και φοβερές αναταράξεις στην παγόσμια οικονομία και τη διεθνή πολιτική σκηνή…”
– Που με πας τώρα, ρε πατέρα, του είπα. Χάθηκα!

“Μη βιάζεσαι, γιατί έχει ενδιαφέρον. Η εθνικοποίηση της Διώρυγας προκάλεσε τη λεγόμενη “Κρίση του Σουέζ”, όπου για να μη πολυλογώ, αναμίχθηκαν ενεργά οι Μεγάλες Δυνάμεις, άλλοι ως εμπόλεμοι και άλλοι ως διαμεσολαβητές. Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και οι Σοβιετικοί με τους οποίους ο Νάσερ είχε συνάψει στενές σχέσεις. Από τα προηγούμενα χρόνια ήδη μοίρες του Ρωσικού στόλου έκαναν φιλικές επισκέψεις στα λιμάνια της Αιγύπτου, προκαλώντας φρίκη στους Αμερικανούς που θεωρούσαν ότι η Αίγυπτος αργά ή γρήγορα θα προσχωρούσε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το ακόμα χειρότερο σενάριο όμως τώρα ήταν ότι η Ρωσία με τα νέα ελικοπτεροφόρα και τα πυραυλοφόρα καταδρομικά που ναυπηγούσε, μπορεί κάποια στιγμή να επιχειρούσε να καταλάβει το Σουέζ. Μπροστά σε αυτήν την απειλή για τα συμφέροντα της Δύσης, μίλησαν ακόμα και για πυρηνικά αντίμετρα, στο τέλος όμως προτίμησαν να αντιδράσουν με συμβατικές μεθόδους. Έτσι, οι αμερικανονατοϊκές βάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα τέθηκαν σε υψηλή επιφυλακή, ενώ αναζητήθηκαν επιπλέον τρόποι παρεμπόδισης του Ρωσικού στόλου αν κατέβαινε από τα Δαρδανέλια προς το Σουέζ… Κοίτα τώρα τη διαδρομή. Από που περνάει;”
(Ανοίγει τον χάρτη και μου δείχνει τον κεντρικό δίαυλο του Αιγαίου.)
– Ωχ! Κατάλαβα…
“Υπήρχε όμως ένα μικρό πρόβλημα. Οι διεθνείς συνθήκες απαγόρευαν την εγκατάσταση πυραυλικών βάσεων…”
– Πυραυλικών βάσεων; Το ΝΑΤΟ θα έστηνε πυραυλική βάση στον Άη Σίδερο; Αν περνούσαν τα Σοβιετικά καράβια, θα τους έριχναν;
“Περίμενε. Έφτιαξαν μόνο τον δρόμο, φαινομενικά για ειρηνικούς σκοπούς. Όμως, έχοντας ήδη έτοιμο έναν δρόμο μέχρι το στρατηγικό εκείνο σημείο, αν φαινόταν πως οι Ρώσοι θα κατέβαιναν στο Αιγαίο, θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να μεταφέρουν και να στήσουν πυραύλους εκεί πάνω. Φυσικά, η αποστρατικοποίηση κι οι διεθνείς συνθήκες θα πήγαιναν περίπατο, αφού…”
– Καλά, έστω ότι έστηναν πυραύλους… Αν τους εκτόξευαν, τι θα γινόταν;
Ο πατέρας μου γέλασε σαρδώνεια.
“Θα γινόταν της Κορέας.”
Άγιε μου Ισίδωρε, μεγάλη η χάρη σου…

Άγγ. Κ.

.

Πατωντας στο πορτρετο, βλέπεις άλλα δημοσιεύματα του Αγγελου στο μπλογκ μου.

⭐ ⭐ ⭐
.
.

.
.
Παρασκευη, 6 Μαῒου 2022

.

7 Σχόλια on “ΠΕΡΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ”

  1. Ο/Η egotoagrimi λέει:
    .
    .
    Τι να πω; Τι να πω; (…)
    Παράξενη σύμπτωση δεν είναι που πιο πέρα από το μοναστήρι υπήρχε πάντα ένας βράχος που όλοι τον λέγανε «το κανόνι»;
    (Ας ξεχάσουμε το άσχημο νταμάρι που άνοιξε κοντά του.)
    Λες να ξέρανε ή απλά το τοπίο εμπνέει για «παρειδώλια»; 😉

    .

    Agios Isidoros_SAM_2274

    .

    Agios Isidoros_SAM_2276

    .

    Agios Isidoros_SAM_2277

    .

    Άγγελε, πόσο ωραία γράφεις! Δίνεις πλατύτερη διάσταση στα πράγματα. Δεν ξέρεις πόσο το χρειάζομαι «το πέταγμα» εδώ που είμαι τώρα… (ξέρεις)..

    .

    Αρέσει σε 9 άτομα

  2. Ο/Η elinalafina λέει:
    .
    .
    Τα συναισθήματά μου:
    – Συγκίνηση πάντα για την ισχυρή σύνδεση της Ελένης με το σημείο και την υπέροχη ιστορία της 14ης Μαῒου του 2006.
    – Ταξίδεμα του νου στο παρελθόν με Willy’s Jeep και Mercedes-Benz.
    – Φτερούγισμα της καρδιάς για την παιδική ανάμνηση της «σβούρας».
    – Θρίλερ πολιτικής με την Κρίση του Σουέζ.
    – Κατάπληξη και τρόμος με τους πυραύλους.
    Και τέλος…
    – Απέραντη απορία για τα μυστήρια του νησιού, του τόσο άγνωστου και απομονωμένου στο παρελθόν, που όμως ξαφνικά συνδέεται με τις πιο κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις.
    Πόσο απίστευτο! Πόσο υπέροχο!

    .

    .
    ^^’

    Αρέσει σε 8 άτομα

  3. Ο/Η Love Ikaria λέει:
    .
    .
    Πέργκολες και άλλες άσχημες κατασκευές έχουν χαλάσει τον χώρο, ενώ το πανηγύρι πια δεν είναι τόσο καλό όσο παλιά. Όμως πάντα κάτι από τις αναμνήσεις μένει…

    .

    .

    Απίθανη ιστορία!

    .
    😉 🙂

    Αρέσει σε 8 άτομα

  4. Ο/Η Greg λέει:
    .
    .
    Lot of strange shit back then, as a kid playing baseball was a Nike missile base near the ballfield, could hear the loudspeakers as we played. Now as an old man full circle, Putey threatens again.

    .

    Αρέσει σε 3 άτομα

  5. Ο/Η angelosk λέει:
    .
    .
    Σας ευχαριστώ όλες και όλους πάρα πολύ, και ιδιαίτερα την Ελένη που της άρεσε η ιστορία και μέσα στις τόσες δουλειές της, έκανε τον κόπο να τη δέσει και να τη δημοσιεύσει τόσο ωραία!
    Θέλω να βρεθούμε ξανά στο μοναστήρι και να… σας χορέψω όπως παλιά

    .

    It's only Tsifteteli but I like it (3)

    .

    Αλλά και να σας τραγουδήσω, κι ας με δέσετε κι ας με φιμώσετε σαν τον Κακοφωνίξ 😀

    .

    https://www.flickr.com/photos/angeloska/286123750/

    .

    Αλλά να τελειώσει πρώτα αυτός ο άθλιος πόλεμος του Πούτιν…

    .
    🙄 😥

    Αρέσει σε 7 άτομα

  6. Ο/Η Esti Val λέει:
    .
    .
    Πύραυλοι SAM εδάφους-αέρος εναντίον Σοβιετικών πλοίων στον Άγιο Ισίδωρο! Δύσκολο να το φανταστώ! Και όμως, φαίνεται πολύ λογικό. Πραγματικά, θα γινόταν της Κορέας!

    .

    .

    Συγχαρητήρια στον αφηγητή!

    Αρέσει σε 7 άτομα

  7. Ο/Η Θεοδώριχος λέει:
    .
    .
    Μου δώσατε την ευκαιρία και διάβασα ότι ο Άγιος Ισίδωρος ο Χίος ήταν αξιωματικός του ναυτικού της Ρώμης ο οποίος μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Δεκίου το 251 μ.Χ. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει και θεραπευτή όμως κυρίως θεωρείται προστάτης των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων! Ωραίο προστάτη έχεις Ελένη!

    .

    Isidore of Chios, on Wikipedia, the free encyclopedia
    Έχω δει ότι ο Ισίδωρος συχνά συνδέεται με τον Άγιο Μαξιμιλιανό, έναν από τους Αγίους Επτά Παίδες εν Εφέσω που καταδιώχτηκαν την ίδια εποχή στην Έφεσο. Η ιστορία.είναι συναρπαστική και πρέπει να είχε κάνει εντύπωση στα κοντινά νησιά.

    .

    Αρέσει σε 8 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.